Λαχματζούν Αθηνοραμικών…

«Feyrouz»: Street food αλά Ανατολή

Από Άντζελα Σταματιάδου

Ένας πάγκος, ένα ωραίο λαχματζούν –του χεριού- , ένα επίσης ωραίο πεϊνιρλί στο χαρτί και μια οικογενειακή ιστορία, όλα κρυμμένα σε ένα στενάκι κάθετο στην Αιόλου.

Ο Σάββας, ο γιος, αφού μας κατατόπισε για όλα (ζύμες, γεμίσεις, συνοδευτικά ), έβαλε και μια μεζούρα οικογενειακή ιστορία. Ο πατέρας της κ. Ελένης-Φεϊρούζ τραγουδούσε σε γάμους και γιορτές στην Αντιόχεια. Κάποια στιγμή τραγούδησε και με τη χαρισματική Λιβανέζα τραγουδίστρια, που με τη φωνή της ταξίδεψε την πατρίδα της στον κόσμο. Έτσι προέκυψε το όνομα. Στο μικρό, απλό στέκι τής «εδώ» Φεϊρούζ, σε ένα δρομάκι κάθετο στην Αιόλου, δίπλα σε μια είσοδο πολυκατοικίας κι ένα μαγαζί με κασμίρια, τραγουδάει το ζυμάρι. Παρέα με τα ανατολίτικα ακόρντα του. Μπορείς να πιάσεις πάγκο για ένα γρήγορο και νόστιμο λεπτοκαμωμένο λαχματζούν με κιμά (μοσχαρίσιο, δεν βάζουν αρνί ), με ελαφρά πικάντικη μελιτζανοσαλάτα μπαμπαγκανούς, γιαούρτι και πολύχρωμη σαλάτα, τυλιγμένο σε ρολάκι για να μπορείς να το φας στο χέρι. Και η άνευ κρέατος εκδοχή είναι καλή –veggie λαχματζούν–, με καρότο, κολοκυθάκι, πιπεριά Φλωρίνης, λάχανο, κ.λπ. Το δε πεϊνιρλί με σουτζούκι και ντοματούλα, αφράτο, ισορροπημένο είναι επίσης δυνατή περίπτωση. Λέω να επιστρέψω για την πίτα με το ζάαταρ (φτιάχνουν το δικό τους μείγμα ).

Καρόρη 23 & Αιόλου, Μοναστηράκι, 2130318060. 
photo credit: Ίσσαρη Δανάη

Δείτε την κριτική από το Αθηνόραμα εδώ