Two Minutes Angie- Τα τζεζεριέ της Feyrouz

Δημοσίευση: http://twominutesangie.blogspot.gr/2014/05/blog-post.html
Πριν πείς αντίο στα χειμωνιάτικα καρότα μόλις προλαβαίνεις να φτιάξεις τα εξαιρετικά γλυκάκια τζεζεριέ (τζέζαρ جزر στα αραβικά θα πεί καρότο), δηλαδή, μικρές μπαλίτσες ενέργειας με καροτάκι, ξηρούς καρπούς και τριμμένη καρύδα.
                                
Το νόστιμο αυτό μυστικό μου το είπε η πιό γλυκιά μαμά του Κέντρου, η Φεϊρούζ που το όνομά της φιγουράρει και στη μαρκίζα του ομώνυμου μαγαζιού στου Ψυρρή.
Το καινούργιο στέκι Feyrouz το ξέρεις για τα λαχματζούνια και τα πεινιρλί του, ίσως το ξέρεις και από το εξαιρετικό κοτόπουλο με ρύζι μπασμάτι και ρεβύθια (μόλις 15 μεριδούλες όλες κι’ όλες) που ετοιμάζουν κάθε μέρα μάνα, γιός και ξάδερφος = sulale = σόι.)
Αν βρεθείς στο Κέντρο πέρνα οπωσδήποτε, η Φεϊρούζ είναι απόλαυση, καρδιά ανοιχτή και γλυκιά , πιό γλυκιά και από τα τζεζεριέ της και ο Ανδρέας ο γιός της ευγενικός, καλοσυνάτος και σούπερ ταλαντούχος στα άλλα πολύ ενδιαφέροντα που ασχολείται…
Μανούλα μου, το φαγητό είναι πολύ παραπάνω από μιά συνταγή…
                                جزر
Τα τζεζεριέ της Feyrouz
από την Αντιόχεια
(νυν τούρκικη τέως συριακή πόλη,
δες χάρτη, διάβασε ιστορία για να βγαίνει νόημα και συγκίνηση στο κάθε φαγητό…).
2 μεγάλα καρότα τριμμένα στο χοντρό του τρίφτη
1 φλυτζάνι τριμμένα μπισκότα ή ένα φλυτζάνι νιφάδες βρώμης
1 φλυτζάνι τριμένους ξηρούς καρπούς (μίγμα από αμύγδαλα, φυστίκια Αιγίνης, φουντούκια, καρύδια αλεσμένα στο μούλτι)
3/4 φλυτζανιού ζάχαρη
3/4 φλυτζανιού νερό
τρίμμα καρύδας για να τα ρολάρεις
Βράζεις το τριμμένο καρότο με τη ζάχαρη και το νερό.
Το βγάζεις από τη φωτιά και μόλις κρυώσει ελαφρά προσθέτεις στο σιροπιασμένο μίγμα τη βρώμη και τους ξηρούς καρπούς.
Τα πλάθεις σε μικρά μπαλάκια και τα ρολάρεις μέσα σε τριμμένη καρύδα.
Πιό δροσερό δεν έχεις φάει…